Energielabel
Verhuur je kantoorruimte of ben je eigenaar van een kantoorpand? Dan is het belangrijk om het energielabel op orde te hebben. Via onze inspectie kom je snel en eenvoudig aan het juiste of een beter energielabel.
Downloads
Expert
Over het energielabel
Het energielabel geeft aan wat de energieprestatie (of verbruik) is en hoe een gebouw zuiniger kan worden. De scores lopen van A+++++ (meest zuinig) tot G (minst zuinig). Naast verbruik speelt ook mee hoe makkelijk het gebouw kan worden afgesloten van het gas. Hebben de vloer, het dak en de ramen (extra) isolatie nodig om over te stappen op aansluiting op het warmtenet of op een elektrische warmtepomp? Volgens het Bouwbesluit 2012 moet een gebouw minimaal aan energielabel C voldoen óf een energielabel met een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar hebben.
Gecertificeerde inspectie
Niet ieder bedrijf mag zomaar controleren of gebouwen wel of niet aan deze regels voldoen. Daarom kun je bij ons vertrouwen op ervaring en gecertificeerde inspecties volgens de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500. We leggen je uit hoe een energielabel tot stand komt, welke uitzonderingen er zijn en hoe Unica jou kan helpen om tot een beter energielabel te komen.
Hoe het werkt
Inspectie op locatie
Een van onze gecertificeerde inspecteurs voert de inspectie op locatie uit en beoordeelt jouw gebouw aan de hand van de EML.
Rapportage en advies op maat
Aan de hand van alle gegevens stellen we een uitgebreide, duidelijke rapportage op voorzien van advies op maat. Zo weet je precies welke elementen wanneer vervangen moeten worden en welke investeringen daarvoor nodig zijn.
Melding bij de juiste instantie
Kies je ervoor om verduurzamende maatregelen door ons uit te laten voeren? Dan voegen we de meldingsplicht en rapportage toe aan het meerjarenonderhoudsplan.
Vragen en antwoorden
We snappen dat alle regels waar je als gebouweigenaar aan moet voldoen overweldigend kunnen zijn. Daarom zetten we de meest relevante vragen en atwoorden voor je op een rijtje.
De exacte kosten van een inspectie variëren. Afhankelijk van het type en grootte van een pand kan dat een uur in beslag nemen, maar ook een dag. We rekenen voor elke inspectie van tevoren uit wat hiervan de prijs is. Pas bij een akkoord vanuit jou als klant, plannen we de inspectie daadwerkelijk in.
Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en het opleveren van utiliteitsbouw, zoals ziekenhuizen, overheidsgebouwen en kantoorpanden. Gaat het om een monumentaal pand of gebruikt je pand geen energie om het klimaat binnen te houden (denk aan een garage of schuur), dan is een energielabel niet verplicht. Ook fabriekshallen, bouwketen en noodlokalen bij scholen kunnen een uitzondering vormen. Een volledige lijst met uitzonderingen vind je op deze website van de Rijksoverheid. Soms is het lastig om op afstand in te schatten of een gebouw wel of geen energielabel verplichting heeft. Twijfel je? Neem dan contact op met onze expert.
Sinds 1 januari 2021 wordt een energielabel bepaald volgens een gestandaardiseerde berekeningsmethode (NTA 8800). Een energielabel bestaat uit grofweg drie onderdelen. Allereerst kijkt de energieadviseur naar de gebouwschil: het dak, de gevel, de vloer, het glas, de isolatie en de oppervlakte. Vervolgens nemen we de installaties – verwarming, ventilatie, bevochtiging, koeling, zonnepanelen – onder de loep. Hier is ook verlichting een belangrijk onderdeel van.Welke soort verlichting is aanwezig en hoe wordt er geschakeld? Is er aanwezigheidsdetectie, of heeft het pand een grote kantoortuin met maar één schakelaar? Ook kijken we naar de gebruiksfunctie(s), het bouwjaar en het gebruiksoppervlak van het gebouw. Deze factoren bepalen samen het primair fossiel energiegebruik (de EP2-waarde in kWh per m2 per jaar). Deze is direct gekoppeld aan het energielabel.
Onze energieadviseurs vragen eerst allerlei documentatie op, zoals plattegrondtekeningen. Daarna komen ze langs voor het opnemen en inmeten van een gebouw. De adviseurs voeren alle gegevens vervolgens in, in een softwareprogramma. Daar rolt uiteindelijk een energielabel uit. We beginnen altijd met een nulmeting. Krijgt je pand energielabel C, terwijl je label A+ wilt? Dan kunnen we ervoor kiezen om het eerste label niet te registeren en geven we advies om tot een beter label te komen.
Sommige klanten vragen alleen een energielabel aan, na registratie is deze opdracht afgerond. Andere klanten willen graag een (maatwerk)advies om hun energielabel te verbeteren. Aanvullend stellen we hiervoor een verduurzamingsplan op maat op. Daarin kan de Erkende Maatregelen Lijst (EML) worden meegenomen. Tot slot kan het energielabel advies geïntegreerd worden in een duurzame meerjarenonderhoudsplan, EED energie-audit of CO2-routekaart.
Een energielabel is tien jaar geldig. Weet je niet zeker of je pand over een energielabel beschikt? Op deze website vind je geregistreerde energielabels op basis van postcode en huisnummer, een registratienummer of BAG ID.
Als het pand niet aan de minimale eis van energielabel C voldoet, mag je het officieel niet meer als kantoor gebruiken. Vanaf 1 januari 2023 handhaven gemeenten en omgevingsdiensten op deze eis. Ben je eigenaar van een kantoor dat wettelijk een energielabel zou moeten hebben, maar heb je dat (nog) niet? Dan loop je kans op een boete of last onder dwangsom.
Inhoud van het energielabel
Het energielabel is sinds een paar jaar vernieuwd. Het nieuwe energielabel laat een score van A+++++ t/m G zien op de volgende onderwerpen:
Neem contact op
Klaar voor een duurzame volgende stap? Vul het formulier in en wij nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.
Investeren in duurzaamheid
Een duurzamer gebouw is goed voor het milieu én je energierekening, maar waar begin je? We bieden je drie heldere stappen om concreet en haalbaar te verduurzamen volgens plan, budget én je vastgoedstrategie.
- Energie Adviesplan
- Ontwerpen van je duurzame gebouw
- Realiseren van je duurzame gebouw