Terugverdientijd 5 tot 8 jaar
Tot 50% besparing op je energiekosten
Ontwerp, realisatie én onderhoud
Diepgaande WKO expertise
Oplossing die perfect aansluit op de gebouwfunctie
Modulaire opbouw
Een naadloos geïntegreerd systeem

Expert

Van inspectie naar inzicht

Gebouweigenaren moeten voldoen aan een groeiend aantal wetten en regels op het gebied van duurzaamheid. Maar, het verduurzamen van een gebouw is een complexe taak die vraagt om een strategische aanpak. Bij Unica hebben we drie heldere stappen geformuleerd om gebouwen concreet en realistisch te verduurzamen. De eerste stap geeft inzicht in de energieprestaties, knelpunten en verbetermogelijkheden van een gebouw.

Een analyse van de behoeften en grondige technische inspectie 

We beginnen met een oriënterend gesprek. Wat zijn jouw behoeften, de operationele eisen en de ambities en doelen die je hebt. Wil je dat het gebouw energieneutraal wordt, wil je de CO2-uitstoot halveren of vind je het vooral belangrijk om inzicht te krijgen in alle wet- en regelgeving?

Zodra helder is wat jouw behoeften zijn, leggen we dit beleid vast in een integraal onderhoudsmanagementsysteem (Alloqate). Vervolgens voert een van onze duurzaamheidsexperts een grondige technische inspectie uit van de bestaande infrastructuur, inclusief een gedetailleerde analyse van de energieprestaties en de technische staat van je installaties. 

Gedegen onderzoek  

Aan de hand daarvan stellen we een Energie Adviesplan (EAP) op: een gedegen plan waarmee onze duurzaamheidsexpert nauwkeurig in kaart brengt welke mogelijkheden er zijn om de energieprestaties van je gebouw te verbeteren. In één oogopslag wordt duidelijk hoe we jouw installaties kunnen verbeteren, wat de zwakke schakels zijn en welke aanpassingen we op korte en lange termijn kunnen doorvoeren. 

Unica hanteert een holistische benadering. We kijken dus niet naar de losse onderdelen, maar naar het beheersysteem als geheel. Zo krijg je grip op de prestaties van het hele gebouw. Stel dat je van plan bent om binnen afzienbare tijd te verhuizen naar een ander pand, of er grote uitbreidingsplannen op de agenda staan, dan passen we ons advies daar op aan.

Uiteraard nemen we in ons advies ook de wet- en regelgeving en de ontwikkelingen in de energiemarkt mee. Zo komen we samen tot een realistisch pallet aan verduurzamingsmogelijkheden die aansluiten bij jouw wensen, het profiel van het gebouw en de eisen die wet- en regelgeving stellen aan je gebouw. Het EAP vormt de basis voor stap twee van het verduurzamingstraject, waarin we een technisch plan opstellen voor het verduurzamen van jouw gebouw.

Download onze whitepaper: ‘Verduurzaming van uw energievoorziening: de kracht van een WKO-installatie’

Ontdek de kracht van duurzame energieoplossingen met onze gratis whitepaper over WKO-installaties. Je leest in de whitepaper alles over de werking van een WKO, de voordelen die een WKO biedt, in welke sectoren ze interessant zijn en hoe ze bijdragen aan het verduurzamen van je energievoorziening. Daarnaast delen we inspirerende verhalen van klanten die via Unica succesvol een WKO-installatie hebben geïmplementeerd. Na het lezen van deze whitepaper weet je of een WKO-installatie wellicht ook een interessante, duurzame keuze is voor jouw organisatie.

Adviesgesprek aanvragen

Vragen en antwoorden

We snappen dat verduurzaming een complex begrip is en de hoeveelheid informatie soms overweldigend kan zijn. Daarom zetten we enkele relevante vragen en antwoorden voor je op een rijtje.

Wat kost een Energie Adviesplan

Het oriënterende gesprek, waarin je samen met onze adviseur inzichtelijk maakt wat je plannen en ambities zijn voor de toekomst, is altijd gratis.

Wat zijn de voordelen van een Energie Adviesplan voor mij als gebouweigenaar?

Het belangrijkste voordeel is dat je grip krijgt op de prestaties van je klimaatinstallaties. Bovendien kunnen we vaak direct eenvoudige oplossingen doorvoeren om het aantal storingen te verminderen. Uiteindelijk levert, naast comfort voor de gebruikers, ook een lager energieverbruik op en dus een lagere energierekening. 

Op welke punten wordt er gelet bij een Energie Adviesplan

Voorbeelden van punten die worden meegenomen in een Energie Adviesplan zijn: 

  • Tapwater
  • Beoordeling onderhoudscontact
  • Ketelregeling en onderlinge afstemming van de ketels
  • Ketelregeling
  • Distributie- en afgiftesysteem warmte 
  • Basisgegevens van de koelinstallatie
  • Centrale luchtbehandeling
Hoe werkt een Energie Adviesplan?

Onze adviseur voert eerst alle basisgegevens in over het gebouw en de installatie. De scan is zo ontworpen dat we zoveel mogelijk gebruik kunnen maken van beschikbare gegevens. Denk bijvoorbeeld aan data van periodiek onderhoud. Daaruit volgen specifieke vragen over het systeem, maar de adviseur weet altijd precies waar hij op moet letten. Vervolgens verwerken we deze gegevens tot eenduidige aanbevelingen over maatregelen of vervolgonderzoek.

Inspecties op maat

Inspecties en certificeringen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat installaties en systemen voldoen aan normen, regelgeving en veiligheidseisen, en ze dragen bij aan de algehele kwaliteit en betrouwbaarheid van de installaties. Als gebouweigenaar kun je eenvoudig en vlot de volgende inspecties boeken:

  1. Scope 14-inspectie
  2. GACS-inspectie
  3. EML-inspectie
  4. Energielabel

Hoe het werkt

Met ruim 6.800 installaties in beheer, hebben wij een enorme bak aan ervaring in huis als het aankomt op het verduurzamen van gebouwen en installaties. Hoe we dat doen?
1

Energie Adviesplan

Succesvol verduurzamen begint bij inzicht. Dankzij ons Energie Adviesplan brengen we problemen, onderliggende oorzaken en wettelijke verplichtingen in kaart.

2

Van inzicht naar oplossingen

Vanuit inzicht gaan we het gesprek aan over concrete oplossingen. Wat het jou als gebouweigenaar onder aan de streep oplevert, is leidend. Daarom zijn onze oplossingen altijd passend binnen de vastgoedstrategie en onderhoudsplanning.

3

Voorlopig ontwerp

Concrete oplossingen vertalen we naar drie conceptontwerpen, gebundeld in een voorlopig ontwerp. Hierin vatten we het geschatte energieverbruik van het concept, investerings- en exploitatiekosten, kosten van levensduur van het systeem en comfortniveau.

4

Definitief en uitvoeringsontwerp

Jij bepaalt waar je in investeert. Samen komen we tot een technisch eisenpakket vastgelegd in een definitief ontwerp en uitvoeringsontwerp. Ook financiële haalbaarheid in combinatie met subsidies wordt daarin meegenomen.

5

Realisatie en onderhoud

Besluit je het ontwerp ook door ons te realiseren, dan gaan we bouwen. Na oplevering leggen we het beheer en onderhoud vast in ons meerjarenonderhoudsplan. Jouw duurzame gebouw en installaties blijven daarmee in goede handen.

Een WKO-systeem via Unica: Begeleiding van A tot Z

Unica begeleidt van A tot Z bij de realisatie van een WKO-systeem. Met onze brede expertise loodsen we je door het hele proces: van het eerste ontwerp tot een volledige exploitatie. Dankzij een modulaire opbouw bieden we oplossingen die perfect aansluiten bij de specifieke wensen en zorgen we dat de installatie is toegespitst op de functie van het gebouw. We leveren onze WKO oplossingen bovendien in een geïntegreerd systeem dat feilloos aansluit op de andere technische installaties van het gebouw.

Met onze dienstverlening kunnen we je in het volledige traject ontzorgen:

  • Van advies tot het eerste (3D BIM) ontwerp, van realisatie tot volledige exploitatie, inclusief ESCo-constructies voor financiering en Service Level Agreement (SLA),
  • Continue monitoring op afstand, preventief en correctief onderhoud met een 24/7 storingsservice, en maandelijkse prestatierapportages,
  • Specialistische diensten, zoals de WKO-dokter voor het optimaliseren van bestaande systemen.

Met Unica ben je verzekerd van een betrouwbare en vakkundige partner die met je meedenkt en jouw organisatie ondersteunt bij het realiseren van energiedoelstellingen en duurzaamheidsambities.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer dictum molestie urna, non egestas sapien commodo consequat. Fusce eget volutpat ex. Nunc finibus maximus orci, a tristique est porttitor et. Ut vehicula semper semper. Sed ex arcu, condimentum sit amet convallis in, vehicula at augue. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia curae; Proin dignissim est ut felis consequat, at lobortis dui gravida. Pellentesque vel suscipit libero. Duis id massa efficitur, tempus diam non, placerat neque. Phasellus pretium laoreet orci. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Nunc at metus sed ligula tincidunt interdum in eget sem.Ut pellentesque nisi arcu, eget aliquam felis molestie sit amet. Phasellus sed orci quis enim fringilla dignissim sed non metus. Praesent tempor molestie nisl sed volutpat.

Maecenas tincidunt pharetra ante vitae ullamcorper. Fusce eget accumsan orci, eu condimentum magna. Nullam justo lorem, suscipit at ante non, malesuada lacinia dolor. Aenean porta euismod orci, vitae faucibus libero feugiat quis. Nunc at elementum massa, ut auctor diam. Quisque at sagittis lorem. Proin in ex libero. Mauris vestibulum odio eu ipsum rutrum, non condimentum nisi placerat. Donec vitae ligula nec augue consectetur venenatis vitae eget turpis.

Neem contact op

Klaar voor een duurzame volgende stap? Vul het formulier in en wij nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer informatie over Warmte-Koude Opslag (WKO) ontvangen?

Ben je klaar voor een duurzame volgende stap en zou je meer willen weten over onze WKO oplossingen? Vul het formulier in en wij nemen binnen enkele werkdagen contact met je op.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.