Scope 14-inspectie

Vanuit de EPBD zijn gebouwen met verwarmings-, koelings- en gekoppelde ventilatiesystemen vanaf een bepaald vermogen keuringsplichtig. Dankzij onze Scope 14-inspectie ben je verzekerd van een vlotte, deskundige en uitgebreider keuring.

Offerte aanvragen
Gecertifieerde inspecties
Voldoen aan wettelijke verplichtingen
Eenvoudig aan te vragen

Expert

Over Scope 14

Vanaf maart 2022 ben je als eigenaar van een verwarmingsinstallatie met een vermogen groter dan 70 kW verplicht om een SCIOS Scope 14 te laten uitvoeren. Deze keuring moet elke vier jaar worden uitgevoerd door een gecertificeerde inspecteur en de eerste keuring moet vóór 10 maart 2024 zijn uitgevoerd.

Tot voorkort was er geen aparte keuring voor de energieprestatie van verwarmingssystemen in gebouwen, nu is deze er wel in de vorm van SCIOS Scope 14. De richtlijn valt onder de Richtlijn Energieprestatie van gebouwen III (EPBD III) en is vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. De Scope 14 is specifiek bedoeld voor ruimteverwarmingssystemen. Samen met EPBD III beoordeelt de keuring de energieprestaties van de klimaatinstallaties in je gebouw.

Scope 14 moet eigenaren en gebruiker bewust maken van het energiegebruik van hun gebouwen en installaties. Bovendien wil de overheid gebouweigenaren zo stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Op deze manier kun je zowel de gebruikskosten als de CO2-uitstoot van je bedrijf terugdringen.

Gecertificeerde inspectie

Bij Unica garanderen we kwaliteit en een onafhankelijk advies. We hebben een team van tien gecertificeerde inspecteurs voor je klaar staan die op de hoogte zijn van alle actuele voorschriften. We toetsen je installatie conform de richtlijnen, geven advies op maat en leggen alles vast in een duidelijk, helder rapport. Om die adviezen daadwerkelijk om te zetten in actie, kunnen we de voorgestelde aanpassingen ook meteen voor je uitvoeren. Zo zorgen we er samen voor dat je installaties aan alle regels voldoen én zo efficiënt mogelijk presteren. 

Hoe het werkt

Met ruim 6.800 installaties in beheer, hebben wij een enorme bak aan ervaring in huis als het aankomt op het keuren en automatiseren van gebouwen en installaties. Hoe we dat doen?
1

Inspectie op locatie

Eén van onze gecertificeerde inspecteurs voert de inspectie op locatie uit en beoordeelt onder andere de warmtebehoefte van het gebouwde, warmte-opwekker(s), het distributiesysteem, de warmteafgiftesystemen, de regelsystemen en het ventilatiesysteem (indien gekoppeld aan het verwarmingssysteem).

2

Rapportage en advies op maat

Aan de hand van alle gegevens stellen we een uitgebreide, duidelijke rapportage op voorzien van advies op maat. Daarin leggen we uit hoe je het verwarmingssysteem op een kostenefficiënte manier kunt aanpassen om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren.

3

Melding bij de juiste instantie

Eenmaal gekeurd, melden we je organisatie aan bij de juiste instanties. Zo wordt vastgelegd dat je voldoet aan je wettelijke verplichtingen. Je hoeft daar zelf niks meer voor te doen.

Vragen en antwoorden

We snappen dat alle regels waar je als gebouweigenaar aan moet voldoen overweldigend kunnen zijn. Daarom zetten we de meest relevante vragen en atwoorden voor je op een rijtje. 

Wat kost een Scope 14-inspectie?

De exacte kosten van een inspectie hangen af van het gebouw en de aanwezige installaties. Zo kan een complexere installatie of een groter gebouw simpelweg meer tijd kosten om grondig te inspecteren. We rekenen voor elke inspectie van tevoren uit wat hiervan de prijs is. Pas bij een akkoord vanuit jou als klant, plannen we de inspectie daadwerkelijk in.

Is een Scope 14-inspectie verplicht voor mijn installaties?

De Scope 14 is verplicht voor alle gasgestookte verwarmingssystemen tussen de 70 en 290 kW op systeemniveau, verwarmingssystemen met vaste of vloeibare brandstoffen vanaf 70 kW op systeemniveau en voor verwarmingssystemen zonder brandstoffen (zoals een warmtepomp) vanaf 70 kW op systeemniveau.

Wat gebeurt er als ik Scope 14 negeer?

Je bent wettelijk verplicht om te voldoen aan deze keuringsplicht. Gemeenten en de Omgevingsdienst kunnen handhaven op deze plicht. Voldoe je daar niet aan? Dan kun je – zoals geldt voor alle wettelijke inspecties – een dwangsom opgelegd krijgen. 

Zijn er uitzonderingen op de inspectieplicht?

De keuringsverplichting is op 10 maart 2022 ingegaan. De eerste keuring moet voor 10 maart 2024 uitgevoerd zijn. Er zijn uitzonderingen, we noemen twee van de meest voorkomende:

  • Wanneer een energieprestatiecontract van toepassing is of een gebouw automatiserings- en controlesysteem (GACS) aanwezig is, zijn de verwarmingssystemen in een gebouw vrijgesteld van de keuringsverplichting. Hier lees je meer informatie over GACS. 
  • Is je stookinstallatie – de warmteopwekker in het verwarmingssysteem – SCIOS-gekeurd voor 10 maart 2022? Dan geldt de vierjarentermijn vanaf de datum van deze keuring.

Kan ik een Scope 14-inspectie combineren met andere inspecties?

We kunnen de inspectie van je koelsystemen combineren met Scope 14. Bovendien staan veel adviezen die uit een Scope 14-inspectie komen, vaak ook op de Energiemaatregelenlijst (EML). Denk aan het finetunen van de installatie zodat deze efficiënter presteert, verlichting, het zuiniger laten draaien van de grote motoren of het toepassen van isolatie. 

Neem contact op

Klaar voor een duurzame volgende stap? Vul het formulier in en wij nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.

Bedankt voor je bericht! We nemen zo snel mogelijk contact met je op
Er is iets misgegaan.

Investeren in duurzaamheid

Een duurzamer gebouw is goed voor het milieu én je energierekening, maar waar begin je? We bieden je drie heldere stappen om concreet en haalbaar te verduurzamen volgens plan, budget én je vastgoedstrategie.

  1. Energie Adviesplan
  2. Ontwerpen van je duurzame gebouw
  3. Realiseren van je duurzame gebouw