GACS-inspectie

Wil je voldoen aan de EPBD III-regelgeving? Wij verzorgen de GACS-inspectie en leveren complete automatiseringssystemen.

Offerte aanvragen
Gecertifieerde inspecties
Voldoen aan wettelijke verplichtingen
Eenvoudig aan te vragen

Expert

Over GACS

Vanaf 2026 zijn alle kantoorgebouwen met een verwarmings- of airconditioningssysteem met een vermogen van 290 kW of groter, verplicht om een gebouwautomatiserings- en controlesysteem (GACS) te gebruiken. 

Het systeem moet aan grofweg drie eisen voldoen: 

  • Het energieverbruik permanent controleren, bijhouden, analyseren en bijsturen;
  • Energie-efficiëntie toetsen, rendementsverliezen van technische bouwsystemen opsporen en de beheerder van de installaties informeren over manieren om dit te verbeteren;
  • Communicatie met alle verbonden technische bouwsystemen (en andere apparaten) in een gebouw mogelijk maken.

GACS is onderdeel van de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD III). Hierin worden systeemeisen voorgeschreven voor het verbeteren van de energieprestaties van technische bouwsystemen. Het doel is klimaat neutrale gebouwen in 2050 en een reductie op CO2 uitstoot van 55% in 2030 ten opzichte van referentiejaar 1990. Hierbij kun je denken aan het verbeteren van de energieprestatie, het installeren en inregelen, en de instelbaarheid van installaties.

Unica GACS-checklist

Om te toetsen of een gebouw voldoet aan de GACS-verplichting, is er vanuit de richtlijn een GACS checklist opgesteld die per gebouw ingevuld kan worden. Unica Building Services heeft hiervoor de expertise om deze checklist voor u in te vullen en te adviseren hoe aan de GACS  verplichting kan worden voldaan.  

Bij Unica hebben we de checklist van de overheid verwerkt in onze inspectiesoftware. Zo kunnen we heel snel, accuraat en onderbouwd inzicht verschaffen op welke gebieden je systemen wel voldoen, en waar je actie moet ondernemen. Blijkt dat je gebouw- en controlesystemen op een aantal punten niet voldoen, dan hebben we passende maatregelen om er samen voor te zorgen dat je gebouw alsnog aan alle eisen voldoet.

Stappenplan GACS-inspectie

Met ruim 6.800 installaties in beheer, hebben wij een enorme bak aan ervaring in huis als het aankomt op het keuren en automatiseren van gebouwen en installaties. Hoe we dat doen?
1

GACS-Inspectie (checklist) op locatie

Onze inspecteurs kijken naar de onderdelen van het verwarmingssysteem, het warme tapwater, het airconditioningssysteem, ventilatiesysteem, het zonwerings- en verlichtingssysteem en de technische gebouwmanagement onderdelen. Elk onderdeel wordt getoetst in relatie tot automatisering en controleregeling.

2

Adviesrapport op maat

Aan de hand van alle gegevens stellen we een uitgebreide, duidelijke rapportage op, voorzien van advies op maat. Daarin leggen we uit hoe je de verschillende systemen op een kostenefficiënte manier kunt aanpassen om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren en zo aan de verplichtingen kunt voldoen.

3

Melding bij de juiste instantie

Eenmaal gekeurd, melden we je organisatie aan bij de juiste instanties. Zo wordt vastgelegd dat je voldoet aan je wettelijke verplichtingen. Je hoeft daar zelf niks meer voor te doen.

Vragen en antwoorden

We snappen dat alle regels waar je als gebouweigenaar aan moet voldoen overweldigend kunnen zijn. Daarom zetten we de meest relevante vragen en atwoorden voor je op een rijtje. 

Wat kost een GACS-inspectie?

De kosten van een GACS-inspectie is sterk afhankelijk van de omvang van de installaties en de complexiteit. Wij maken altijd vooraf een duidelijke offerte gebaseerd op jouw situatie.

Wat gebeurt er als ik geen GACS heb?

Je bent wettelijk verplicht om te voldoen aan deze keuringsplicht. Handhavende instanties zoals de omgevingsdienst kunnenhandhaven op deze plicht. Voldoe je daar niet aan? Dan kun je – zoals geldt voor alle wettelijke inspecties – een dwangsom opgelegd krijgen. 

Een GACS draagt gegarandeerd bij aan een besparing op energiegebruik en een reductie op CO2-uitstoot. Bovendien vervalt voor alle gebouweigenaren met een GACS de periodieke Scope 14-keuring en de vijfjaarlijkse EPBD-keuring.

Op welke punten worden mijn installaties getest bij een GACS-inspectie?

We kijken naar de onderdelen van het verwarmingssysteem, het warme tapwater, het airconditioningssysteem, ventilatiesysteem, het zonwerings- en verlichtingssysteem en de technische gebouwmanagement onderdelen. Binnen deze systemen staan automatisering en controleregelingen centraal. Dus: is de temperatuur automatisch geregeld? Is het ventilatiesysteem tijd gestuurd, beschikt de verlichting over een aanwezigheidsdetectie en wordt de restwarmte hergebruikt? Voor een compleet beeld van alle onderdelen, kun je alvast deze GACS-checklist van het RVO raadplegen.

Hoe wordt een GACS-inspectie uitgevoerd?

Tijdens een GACS-inspectie inventariseren wij alle installatie-delen die in de GACS-checklist zijn opgenomen. Hiervoor beschikken wij over inspectiesoftware waarin wij de situatie vastleggen hoe die is en daarbij per onderwerp een eventuele aanpassing omschrijven. Van deze inspectie maken wij een duidelijke rapportage die inzicht geeft in de actuele stand van zaken met daarbij de eventueel benodigde aanpassing.

Kan ik een GACS-inspectie combineren met andere inspecties?

Een GACS-inspectie kan gelijktijdig worden uitgevoerd met bijvoorbeeld een EML-inspectie. Uiteraard zijn er meer mogelijkheden die per klant / gebouw verschillen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op

Klaar voor een duurzame volgende stap? Vul het formulier in en wij nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.

Bedankt voor je bericht! We nemen zo snel mogelijk contact met je op
Er is iets misgegaan.

Investeren in duurzaamheid

Een duurzamer gebouw is goed voor het milieu én je energierekening, maar waar begin je? We bieden je drie heldere stappen om concreet en haalbaar te verduurzamen volgens plan, budget én je vastgoedstrategie.

  1. Energie Adviesplan
  2. Ontwerpen van je duurzame gebouw
  3. Realiseren van je duurzame gebouw