De EED als springplank naar een duurzaam en groen gebouw

- Remove the current class from the content27_link item as Webflows native current state will automatically be applied.
- To add interactions which automatically expand and collapse sections in the table of contents select the content27_h-trigger element, add an element trigger and select Mouse click (tap)
- For the 1st click select the custom animation Content 27 table of contents [Expand] and for the 2nd click select the custom animation Content 27 table of contents [Collapse].
- In the Trigger Settings, deselect all checkboxes other than Desktop and above. This disables the interaction on tablet and below to prevent bugs when scrolling.
Met de Energie-Efficiëntie Richtlijn (Energy Efficiency Directive; EED) legt de Europese Unie eigenaren van grote gebouwen en energie-intensieve bedrijven een belangrijke verantwoordelijkheid op: zij moeten energie-audits uitvoeren om hun energieverbruik inzichtelijk te maken en besparingsmogelijkheden in kaart te brengen. Hoewel de EED vooral een wettelijke verplichting is, is het in de praktijk een springplank naar een duurzamer en groener gebouw. In gesprek met Arnaud van Beek, expert energie en duurzaamheid, bespreken we de meerwaarde van deze audits en de manier waarop de EED vastgoedbeheerders kan helpen om duurzaamheidsdoelen te realiseren.
Wat is de EED?
In de Green Deal heeft de EU bepaald dat we in 2030 32,5% minder energie moeten verbruiken. Om dat doel te halen, zijn er regels opgesteld voor sectoren die veel energie verbruiken, zoals de zware industrie en de gebouwen- en vervoerssector. De Energie Efficiëntie Richtlijn is er daar een van. Het idee is dat gebouweigenaren en energie-intensieve bedrijven bewust naar hun energieverbruik kijken.
Voor gebouweigenaren houdt dat in dat je verplicht bent om een energie-audit uit te laten voeren. Deze audit omvat een uitgebreid overzicht van minimaal 90% van alle energiestromen in een gebouw of bedrijf en geeft inzicht in besparingsmaatregelen en hun potentiële effecten. De verplichting geldt voor een onderneming met meer dan 250 FTE, of een jaaromzet van €50 miljoen, of een jaarlijks balanstotaal van meer dan €43 miljoen.
De basis voor gerichte verduurzamingsacties
Maar, de EED is meer dan alleen een wettelijke verplichting, aldus Van Beek. “De energie-audit biedt ondernemers een helder overzicht van de mogelijkheden om hun CO₂-voetafdruk te verkleinen en hun energiekosten te verlagen. Het legt de basis voor gerichte verduurzamingsacties.”
De meeste bedrijven en instellingen zijn al bekend met de energiebesparingsplicht die in Nederland geldt; door te voldoen aan deze verplichting, voldoen gebouweigenaren al deels aan de EED-eisen. Bij energieverbruikers is de uitgebreide EED-audit verplicht. Onze experts kunnen dit voor je nagaan.
Van audit naar concrete aanbevelingen voor een duurzamer gebouw
Een EED-audit volgt een vastgelegd stappenplan dat is ontworpen volgens Europese richtlijnen. Dit zorgt voor consistentie in de resultaten en een transparant proces. “Het begint met een inspectie op locatie, en het doorlopen van een checklist,” legt Van Beek uit. Hierbij kijkt onze duurzaamheidsadviseur naar verlichting, verwarming, ventilatie, en andere energiestromen in het gebouw. Ook analyseert hij het energieverbruik en brengt potentiële besparingsmaatregelen in kaart.
“De audit is een op zichzelf staande inspectie,” aldus Van Beek. “Het rapport dat hieruit voortvloeit, bevat concrete aanbevelingen voor energiebesparing.” Deze aanbevelingen variëren van isolatiemaatregelen en het gebruik van efficiëntere apparaten tot het optimaliseren van de verwarmings- en koelsystemen.
De EED als springplank
Een EED-audit geeft niet alleen inzicht in het huidige energieverbruik. In de praktijk zien we dat een EED-rapport vaak als startpunt dient voor een duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP). Pel: “De EED-audit laat zien welke verduurzamingsmaatregelen het meest effectief zijn, en hoe die passen in de planning voor het onderhoud van het gebouw. We zien de EED-audit als een vliegwiel om onze klanten op weg te helpen naar een breder verduurzamingsplan. Wat we zien bij klanten die de EED-audit volledig hebben doorlopen en actie ondernemen, is dat zij niet alleen aan de wetgeving voldoen, maar ook profiteren van structurele kostenbesparingen en een duurzamer imago.”
Een grondige EED audit kan dus dienen als basis voor de verduurzaming van vastgoed. Bij Unica kunnen we de maatregelen uit het rapport vertalen naar het duurzame meerjarige onderhoudsplanning (DMJOP) van je gebouw(en). Zo breng je je ambities rondom verduurzaming samen met het reguliere onderhoudsplan. Samen met de adviseurs van Unica stippel je de optimale route uit om de maatregelen uit het EED-rapport te implementeren. In het maken van stappen op het gebied van verduurzaming, proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke vervangingsmomenten. Zo verandert de EED van een wettelijke verplichting in een strategische kans, waarmee gebouweigenaren hun energieverbruik optimaliseren en waarde toevoegen aan hun vastgoed